Bengts Fotosidor


                                                                                                                                                  e : mail                                             


                                                                                                           

 

Grönbena

                                                                       

Grönbena : ( Tri nga glare ola )

Utseende : Större än drillsnäppan, har gröna ben, brunsvart ovansida med vita prickar, mörkvattnad bröst och vit undersida. Könen är lika. Arten är mycket lik skogssnäppan, men grönbenan  uppträder i flock under flyttningarna, häckar helst på öppna mossar och har andra läten.

Läte : Locklätet är ett ivrigt djipp-djiff-djiff. Under parningsflykten låter hanen höra en joddling likt trädlärkans, lulli-lulli-lulli-lulli. Varningslätet vid boet är ett hamrande tju-tju-tju-tju.

 Utbredning  : Grönbenan häckar på mossar och myrar från norra Skåne till Lappland, allmänt i Norrland, sällsynt och fläkvis i södra och mellersta Sverige. Boet lägg i en tuva och innehåller  4 ljusgröna ägg med grå och choklad färgade fläckar. De läggs i  maj juni och ruvas av båda makarna. Ruvningstiden är 22-23 dagar. Flyttningen sker i juli- september tilll Medelhavsländerna och Afrika, återkomsten i april-juni. Häckar från Dalarna och Gästrikland norrut i hela Norrland. Flyttar till Väst- Central- och Sydeuropa i september - oktober, åter i april-maj.

Föda : Födan består mest av insekter samt dessutom av sniglar och maskar.